Digihoitaja ja -asiakas

Digitaalisuus muuttaa työnsisältöä ja toimintatapoja. Myös asiakkaat muuttavat toimintatapojaan ja ovat entistä tietoisempia hyvinvointiinsa liittyvistä asioista. Ajan käsite ja hallinta on muuttunut hektisemmäksi. Osa töistä häviää ja tilalle tulee uusia. Esimerkkinä Sairaanhoitaja voi ottaa yleislääkärin puolesta vastuuta ja taas yleislääkäri voi ottaa erikoislääkärin vastuuta. Tietoa ja taitoja tähän muutokseen saadaan digitaalisista kanavista, etäyhteyksillä ja tekoälyn avulla. Kehitys on tällä hetkellä todella nopeaa.

Olemme mukana toimintaympäristössämme 24/7, mikä on haaste ajatellen omaa hyvinvointiamme. Yhä enemmän vastuu siirtyy itselle, jolloin pitää miettiä milloin olen tavoitettavissa? kuinka nopeasti vastaan saamaani viestiin? miten ymmärrän saamani viestin ja toimin sen mukaisesti? ja ennen kaikkea, pystynkö keskittymään riittävästi kulloinkin käsittelyssä olevaan asiaan? Nämä kysymykset ovat tulleet esille digitaalisuuden eri koulutustilanteissa, joissa kannustamme positiiviseen suhtautumiseen, eri digiratkaisujen omakohtaiseen kokeilemiseen sekä oppimisen sallimiseen. Uteliaalla mielellä matkasta digimaailmaan tulee yhtä mielenkiintoinen kuin pienen lapsen suhtautumiseen ympäristöönsä ja ihmisiin.

Verkkokaapelista johtosydänOmassa työssäni digiarkkitehtinä ajattelen, että on olemassa reaalimaailma ja virtuaalinen maailma. Näistä on tavoitteena löytää itselleen sopivat tavat toimia ja teknologiat, jotka mahdollistavat laadukkaan elämisen ja osallisuuden. Tähän mennessä on ollut tasapainoinen olo, sillä sopivasti sekoittuu tuo reaalimaailma ja virtuaalimaailma. Viestit kulkevat ja osallisuus onnistuu etänäkin. Digikanavat avaavat aivan uusia mahdollisuuksia toteuttaa asioita, jotka reaalimaailmassa veisivät kohtuuttoman ajan matkojen tai tiedon hankkimisen näkökulmasta. Tärkeänä pidän osallisuutta aikuisten lasten ja lastenlasten elämässä.

 

Tulevaisuuden asiakas ja hoitaja on tietoisempi asioista

Tulevaisuuden asiakas ja hoitajan profiilit voivat näyttää tältä. Sensorit ja digitaaliset välineet ovat ihmisen vaatteissa, jalkineissa, koruissa ja työvälineissä. Niiden käytöstä on jo tullut tavanomaista.

Näistä saatavissa olevaa datatietoa ja sen tulkitsemista tosin on vielä harjoiteltava. Tarvitaan siis digiluku ja -kirjoitustaitoa. Mitä tarkoittaa unirytmi ja aktiivisuuskäyrä? Nukunko riittävästi? Mitkä ovat stressaavat tilanteet? Syönkö oikein ja riittävästi? Näihin on erinomaisia teknologisia ratkaisuja, mutta mistä ne löytää?

Kerromme mielellämme mistä tietoa löytyy ja missä pääset kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja sekä miten tulkitset datatietoa. Ota siis rohkeasti yhteyttä (puh. 044 562 6265 Arja Ranta-Aho ) niin kerromme, miten harjoittelet nuo tulevaisuuden taidot.

 

 

 

 

 

 

Kirjoittajana digiarkkitehti Arja Ranta-aho, Tampere