Digitaalinen matka Lapin luontoon ja Etelä-Suomen metsiin

Digitaalinen matka Lapin luontoon ja Etelä-Suomen metsiin

21.06.2017 Off By Tarja Pietiläinen

Luonto ja taide ovat sulassa sovussa Vehkaniemen tilalla. Luonnon kauneus ja näkymät sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset puhuttelevat vierailijaa. Vehkaniemessä voit kohdata historian havinan sulassa sovussa nykytaiteen kanssa. Kesän näyttelyn vetonaulana on luontokuvaaja Arto Jokisen digitaalinen matka Lapin luontoon ja Etelä-Suomen metsiin.

Tunteiden kirjo nousee pintaan

Musiikin ja luontokuvan vaikutus tunteisiin on yllättänyt katsojansa. Tunteiden kirjo nousee pintaa ja tuo muistoja katsojan omasta elämästä. Luonnon ja musiikin yhteisvaikutus on avannut monen mielen ja upeita tarinoita syntyy kuin itsestään lausuttavaksi navetan ylisillä juuri sillä hetkellä paikalla olevien kanssa.

Luonnon ja musiikin vaikutusta ihmiseen on tutkittu, mutta näiden yhteisvaikutusta ei niinkään, kertoo professori Kalevi Korpela Tampereen Yliopistolta. Hän tutkii nimenomaan luonnon vaikutusta ihmisen hyvinvointiin. Luonnon tervehdyttävän ja terapeuttisen vaikutuksen on todettu alentavan stressitasoa ja rauhoittavan ihmistä.

Näitä kokemuksia on havainnoitu Vehkaniemen taidenäyttelyn yhteydessä eri tilaisuuksissa työryhmän toimesta. Digitaalisen kuvaesityksen katsottuaan katsojat lausahtavat: ”Katsoisin vielä lisää, saisiko näistä kirjan tai taulun”? Yksittäinen kuva puhuttelee katsojaansa vielä seuraavana aamunakin ja näin tarinat saavat jatkoa vierailijoiden kautta.

Mäntän Vuori Arto Jokinen

Digitaalinen matka

Vehkaniemen näyttely on tärkeä osa digitaalisen sisältöpalvelun tuottamista ihmisen hyvinvoinnin ja arjen jaksamisen tukemiseen. Työryhmä etsii ja kokeilee erilaisten digitaalisten sisältötuotteiden hyvinvointivaikutuksia katsojalle sekä tapoja tuotteistaa digitaalisia sisältöjä laajempaan jakeluun.

Digitaaliset kuva ja musiikkiesitykset on koottu Arto Jokisen laajasta luontokuva-arkistosta, musiikin on valinnut Musiikkikoulu Mezzoforten yrittäjä Maarit Feodoroff ja teknisestä toteutuksesta vastaavat digiarkkitehti Arja Ranta-aho ja DI Asko Havumäki.

Luontoelämys diginä Vehkaniemen kivinavetan ylisillä

Arkkitehti Anneli Vehkaniemi palasi kotitaloonsa perinnönjaon jälkeen. Miehensä Pekka Parviaisen kanssa he kehittävät tilaa ympärivuotiseen matkailun ja tapahtumien käyttöön. Tilan epätäydellisyys muodostaa täydellisyyden, jossa vierailija voi itse valita, mihin tarinaan tai tunteeseen uppoaa. Annelin opastuksella tilalla voi tutustua sen historiaan, taiteeseen ja arkkitehtuuriin sekä kuulla aktiivisen kyläyhteisön kuulumisia kirkkokonserteista näkötornin rakentamiseen. Tarinat jatkuvat.