Tampereen Kaupista Tohloppiin lyhyt vai pitkä matka?

Tampereen Kaupista Tohloppiin lyhyt vai pitkä matka?

21.06.2017 Off By Tarja Pietiläinen

”Kello on 16:15 kesäisenä perjantaina. Yhdet porisevat keskenään tuolla salissa ja toiset jonottavat kokeilemaan 3D Talon virtuaalitodellisuutta täällä stagella. Mitä täällä tapahtuu?”

Tapahtui ensitreffit 2.6. Tampereen Tohlopissa. Tarkoitus oli, että Finnmedi Oy:n suojissa toimiva Health Hub ja Ylen suojissa toimiva Mediapolis yrityskiihdyttämö organisoidaan tapaamaan toisiaan healthubilaisen Fluente Kumppanit Oy:n toimesta.

Digisisällöt palveluiksi

Lopulta, kun sana kiiri, digitaalisten palveluiden äärelle saapui sote-alan ja media-alan toimijoita yli 60 eripuolilta Suomea.

Finnmedin Matti Eskola kuuntelee, miten digisisällöt lisäävät hyvinvointia

Ylen Minna Tiihonen avasi iltapäivän toteamalla pitkäaikaisen unelman tulleen nyt todeksi. Finnmedi Oy:n Matti Eskola painotti veturi-yritysten tarvetta digipalveluiden tarjonnan vauhdittajina ja kehotti läsnäolevia tarjoutumaan tähän rooliin. Mediapolis yrityskiihdyttämön vetäjät Timoteus Tuovinen ja Seppo Kallinen kertoivat, mitä keinoja kiihdyttämössä käytetään, että unelmista tulee ripeästi liiketoiminnallisesti totta.

Käyttäjäkokemukset digisisällöistä

TAYS:n Marita Pitkäsen idea digitaalisesta Mielipolusta oli pohjana työapajaryhmän työskentelylle

Sitten päästiinkiin tarpeiden ja käyttökokemusten äärelle. Marita Koskinen, kehityspäällikkö Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin mielenterveysyksiköstä ja Tampereen yliopiston professori Kalevi Korpela kertoivat Pitkäniemen Mielipolusta, jossa kulkija kokee luonnon elvyttävän ja rauhoittavan voiman.

Prof. Korpelainen kertoo luontoaltistuksen vaikutuksista mieleen

Tämän terapeuttisen Mielipolun digitointia suunnitellaan ja kuvataan parhaillaan. Korpela kertoi, että rauhoittavan luontoaltistuksen voi tutkitusti synnyttää myös kuvilla tai videolla.

Tampereen Kaupungin Jarkko Lumio kertoi VR-lasi kokeilusta ikäihmisten kanssa Koukkuniemessä. Noin 100 henkilöä oli kokeillut Rakka Creative Oy:n neljää eri virtuaalimaalimaa: mäkihyppyä Lahden suurmäestä, Ralliauton kyytiä Savon pikataipaleella ja UMK-konserttia. Ikäihmiset pitivät virtuaalimaaliman seikkailuista todella paljon ja lisää virtuaalisia käyntikohteita halutaan.

 

Riitta Peltonen etualalla, takana HoviKodin Jussi Peltonen ja Arja Ranta-aho Fluentesta

Toimitusjohtaja Riitta Peltonen esitteli kehitysvammaisten asukkaiden valmistaman esittelyvideon Pitkänniemen Sofiankylästä ja kertoi esimerkein, miten he hyödyntävät pelillisyyttä toiminnassaan.

HoviKoti Oy:n toimitusjohtaja Jussi Peltonen puolestaan toivoi palveluntuottajilta lisää digikoulutussisältöjä ja tarjoitui veturiyritykseksi: loppuvuodesta avautuu uusi yksikkö nuorille kehitysvammaisille Pitkäänniemeen ja digiratkaisuille on tarvetta.

Niina Lahti, toiminnanjohtaja Viola-kotiyhdistys. Digisisällöt palveluiksi.

Niina Lahti, Viola kotiyhdistys ry.

Viola-kotiyhdistys ry:n Niina Lahti haluaisi, että digitaalinen sisältö olisi helpommin saatavilla ja että yritykset tarjoaisivat suoraan kuluttajille. Viimeisessä puheenvuorossa Sanoste Oy:n Noora Juvonen demonstroi yrityksen liikunnallisia etäpalveluita iäkkäille.

Hinta on hankala asia

Tuotteen ostettavuus on maksavalle asiakkaalle ykkösasia ja – ah – niin kiperä tuottajalle uudessa digipalvelussa. Siksipä työpajoissa neljä ryhmää rypästyi sote-timanttiyritysten ympärille työstämään esimerkkipalvelun ostettavuuta.

Kuten oikeassakin liike-elämässä rahasta, hinnasta ja kuka maksaa oli ryhmissä vaikea puhua. Ryhmissä löydettiin runsaasti erilaisia tarpeita ja käyttökohteita digisisällöille.

Kari Salomaa, Finnmedi Oy, Tampere. Digisisällöt palveluiksi. Moodi - hyvinvoinnin ja terveyden kehitysympäristö.Virallinen iltapäivä loppui Finnmedin Kari Salomaan ”bonuspläjäykseen” Moodi- hankkeesta, jonka tavoitteena on rakentaa  Taysin terveyskylään elämyksellinen liikuntapuisto, jossa yhdistyvät tutkimus, yritystoiminta ja liikunnan monipuolinen harrastaminen. Liikuntapuisto kaipaa lisää uusia sisältöjä.

Kehitystyö jatkuu Mediapoliksen ja Healthhubin innovaatioalustoilla toimijoiden kanssa ensin keskinäisenä kehitystyönä ja kesälomien jälkeen uudessa työpajassa.