Täsmätarjontaa ikääntyvien fysiologisiin tarpeisiin

Täsmätarjontaa ikääntyvien fysiologisiin tarpeisiin

25.03.2017 Off By Tarja Pietiläinen

Oikea polveni heittäytyi hankalaksi. Suosikkiulkoiluani on luonnossa kävely. Joulun vapailla huomasin, että 10 kilometrin kohdalla polven sivuun alkoi pistää – uutta minulle. Onneksi perinteistä jäällä hiihtäessä polvi ei ole ollut moksiskaan. Polvi kuvattiin ja ikäkulumaa havaittiin. Varsinainen täystyrmäys tuli, kun 60+ ikäinen lääkäri antoi neuvon: ”Älä kävele”. Ei ihan linjassa WHO:n ja Suomen kansanterveyden fyysisen aktiivisuuden lisäämistavoitteen kanssa.

Sukset lumella, monot jalassa ja aurinko paistaa.

Lihaskuntoklubi yli 40-vuotiaille

Harmistuksen keskellä muistin, että syksyllä törmäsin KasvuOpen 2016 -polulla turkulaiseen yritykseen, Silverplussaan. Heidän liikeidea on kiinnostava: lihaskuntoklubi yli 40-vuotiaille. Olemme Fluentessa ihmetelleet, mitä kuntosalit puuhaavat, kun täsmätarjontaa ikääntyvien fysiologisiin tarpeisiin ei synny.

Silverplussa kulkee vastavirtaan. Sivuilta löysin tarpeeseeni yrittäjä Sarita Alangon tahdittaman Silverplus-metodin. Vaikutuin oikeasti asiakastarinoista: niissä kerrottiin minun pulmista ja turhautumisesta terveydenhuollon apuun. En todellakaan luovu kävelystä. Jokainen tietää, että liikunta kuittaa pitkän listan nykyisiä ja tulevia vaivoja. Haluan perusteltuja neuvoja, mitä tehdä oikuttelevan polven kanssa.

Siispä matkaan Tampereelta Turkuun. Sain ajan Alangolle Terveyskatsastukseen. Alkuhaastattelun jälkeen kapusin hierontapöydälle ja Alanko löysi lihaskireydet tuota pikaa. Alanko ohjeisti arvioimaan asteikolla 2-5 kivun tunnetta eri lihasryhmissä ylä- ja alakorpassa ja nelosessa mentiin aika reippaasti. Alanko seurasi tuskisteluani ja kertoi, että yksi asiakas oli suositellut hänelle uutta titteliä – kiduttaja.

Seuraavaksi Alanko näytti minulle sopivat passiivisen venyttelyn liikkeet kertoen, mihin pyritään vaikuttamaan. Pääsin itse opettelemaan ne samantein. Herranjestas, että löytyi imakat liikkeet. Helppoja liikkeitä ja niin tehokkaita, auts.

Rautakankivenytys

Kiinnostava uutuus oli rautakankivenytys. Yhdysvaltalainen selkäliikuntaan perehtynyt ohjaaja oli käynyt kurssittamassa silverplussalaiset menetelmään. Rautakanki eli silverplussalaisten sanastolla Terveystanko® on kahdeksan kilon painoinen 120 senttiä pitkä kumipinnotteinen tanko, kädensijat molemmissa päissä. Opin Alangon ohjaamana, miten sitä käytetään vastapainona helpoissa venytysliikkeissä. Suorastaan tunsin, mikä on polveni kipuilun juurisyy.lihaskuntoklubi terveystanko

1,5 tunnin jälkeen olin siis viisaampi polven kipuilusta kuin monen viikkon lääkäri-kuvaus-lääkäri –kierroksen jälkeen. Kerroin Alangolle alkaneeni epäillä, onko Suomessa terveydenhuollon ammattilaisilla, lääkäreillä, hoitajilla ja fysioterapeutilla oikeasti ennaltaehkäisevää osaamista siinä mittakaavassa kuin sote-järjestelmäuudistus edellyttää. Että digitalisaatio on itse asiassa pienempi kehityshyppy.

Terveyskatsastuksen muutkin asiakkaat ovat törmänneet vaikeuteen saada toimivia neuvoja, Alanko kertoi. Hän itse näki yhtenä selityksenä sen, että liikuntalääketieteen keinoja ei tunneta terveydenhuollossa laajasti. Niihin pitää vielä lisätä gerontologian tietämys, että päästään ikääntyvän oikeanlaiseen itsehoitoon liikunnan avulla. Tällainen osaamisyhdistelmä on vielä epätavallinen.

Alangon asiakkaat ovat kehottaneet häntä kouluttamaan lisää menetelmän osaajia. Kenelle koulutus sitten soveltuisi parhaiten? Alangon kokemuksen mukaan sairaanhoitaja – personal trainer –yhdistelmällä on riittävän laajat pohjatiedot menetelmän oppimiseen. Tampereelta asti tulleena koulutuksen kehittämiseen oli helppo yhtyä. Poistuin Silverplussasta Terveystankoa raahaten, passiivisen venyttelyn ohjelma (kaksipuoleinen A5, toinen puoli piirroksia) käsilaukussa. Pallo on nyt minulla.