Sisältöpaketit

LUONTO-MUSIIKKI TEOKSET

Luonnon näkeminen rauhoittaa ja kohentaa mielialaa ja musiikin kuuntelu herättää mielikuvia ja tunteita, kerrotaan useissa eri tutkimuksissa. – Musiikki ei ole vain kivaa ajankulua, vaan se pitää hermosolut hereillä ja pistää potkua niiden uudelleenjärjestäytymiseen aivoinfarktin jälkeen, kertoo dosentti Minna Huotilainen Helsingin Yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä.

Olemme testanneet ja tuottaneet sosiaalipalveluiden luontolähtöiseen toimintaan teoksia, joissa luonnon katsominen ja musiikin kuuntelu yhdistyvät. Toimintaterapeutit ja ohjaajat ovat kertoneet, että asiakkaiden arjessa on hetkiä ja tilanteita, joissa hermostuneisuus ja rauhattomuus toistuvasti tulevat pintaan. Kyse voi olla lounaan alkamisen odottelusta tai kadonneen tavaran etsiskelystä. Tilanne pitäisi saada lempeästi kääntymään. Isolla tabletilla rauhallisesti vaihtuvat luontokuvat ja niihin rytmittyvä, tarkkaan harkittu musiikki kiinnittävät nopeasti asiakkaan tai asiakkaiden huomion. Heidän tarkkaavaisuutensa suuntautuu teokseen. Se rauhoittaa ja saa kärsimättömyyden ja turhautumisen unohtumaan. Tilalle tulevat luontoelämys ja parempi mieli. Tunnelma rentoutuu ja vuorovaikutus voi jatkua myönteisesti. Teosten kuvat ovat Suomen monimuotoisesta luonnosta ja musiikki musiikkipedagogin valitsemaa. Teoksia on saatavana eri pituisina ja ne on suunniteltu yhteistyössä toimintaterapeutin kanssa suoraan asiakastarpeeseen.

Luonnon vaikutus hyvinvointiin ->

https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/oppaat/tietoa_luonnon_hyvinvointivaikutuksista/Pages/luonnon_vaikutus_hyvinvointiin.aspx

Musiikin vaikutus hyvinvointiin ->

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mieli/musiikki_tehoaa_kuin_laake

https://hidastaelamaa.fi/2014/08/musiikilla-yllattavia-terveysvaikutuksia-tassa-niista-14/