Virkistykseen ja rentoutumiseen

Digisisällöt ja tekniikka mahdollistavat jo nyt erilaisten virtuaalisten tilojen rakentamisen (esim. Aistihuone) sinne missä niistä on hyötyä. Palvelukehitystyössämme olemme havainneet, että arjessa on tilanteita, joihin kaivataan odottamisen ja hermostumisen sijaan rentouttavia ja rauhoittavia elementtejä. Erilaiset hoitotilanteet, aamun herääminen ja ruokailutilanteet hermostuttavat asiakkaita juuri silloin kun hoitohenkilöstö on kiireinen. Tähän on ratkaisuna digitaaliset luonto-musiikki teokset, joita voi tilanteeseen tuoda näyttöjen tai tv-vastaanottimien kautta.

Luonto-musiikki teosten testeissä mielenterveyskuntoutujien, ikäihmisten ja kehitysvammaisten kanssa olemme havainneet, että huomion kiinnittyminen muuhun rauhoittaa tilannetta, tukee positiivisemman ilmapiirin syntymistä ja antaa hoitohenkilöstölle hieman lisäaikaa työskennellä.

Tutkimusten mukaan 10+10 minuutin luontokokemus laskee ihmisen stressitasapainoa ja auttaa rentoutumaan. Alan tutkimusta tekee Professori Kalevi Korpela Tampereen Yliopistosta. Musiikillahan jo sinänsä on terapeuttinen vaikutus.

http://www.uta.fi/yky/oppiaineet/psykologia/yhteystiedot/esittelyt/kalevikorpela.html

Korpelan tutkimukset linkkien kera http://www.favoriteplace.info/Korpela_Kalevi.htm