Siirry suoraan sisältöön
Koti » Blogi » Painotuotteen suunnittelu ja sen vaatimukset

Painotuotteen suunnittelu ja sen vaatimukset

Painotuotteen suunnittelussa tarvitaan värikarttoja.

Painotuotteen suunnittelu on menossa jatkuvasti kohti ympäristöystävällisempää suuntaa. Sitä perustellaan sillä, että päästyään käyttöikänsä loppuun, sen pitää olla myös kierrätettävissä. Siksi ympäristöystävällisyys perustuukin useamman osatekijän kokonaissummaan. Mitä pitää ottaa huomioon siinä, että painotuotteesta tulee ympäristöystävällinen? Kaikki lähtee liikkeelle tarpeesta ja sen myötä järkevästä aikataulutuksesta. Sen jälkeen on huomioitava värit ja määrät sekä paperin valinta. Jälkikäsittelyyn vaikuttaa myös se, miten painotuotetta säilytetään vai heitetäänkö se nopeasti pois. Viimeisenä vaikuttaa painopaikan valinta.

Painotuotteen suunnittelu kiireettä

Ensimmäisenä on mietittävä hyvin tarkkaan sitä, tarvitaanko painotuotetta lainkaan. Onko sille käyttöä eli kannattaako sitä edes tehdä? Kiireinen aikataulu voi pilata hyvin suunnittelun ja jopa lisätä kustannuksia sekä ympäristökuormitusta. Kiireessä tulee myös virheitä, jotka saatetaan huomata vasta valmiissa painotyössä. Silloin joudutaan koko painos heittämään pois ja tekemään uusi. Tässä kohdassa koko ekologisuus katoaa. Myös painosmääriä on hyvä miettiä tarkkaan.

Painotuotteet, niiden formaatti sekä värit vaikuttavat ympäristöön. Formaattina on parasta valita tuote, joka on standardikokoa. Silloin hukataan paperiarkkien raakakoosta mahdollisimman vähän. Värit voivat mietityttää, mutta perinteiset CMYK -värit ovat kuitenkin parhaat, koska esimerkiksi fluori- tai metallivärit kuormittavat ympäristöä. Liian isoa painosmäärää ei kannata tilata vain varmuuden vuoksi, vaikka se usein tuleekin edullisemmaksi. Painosmäärä on arvioitava mahdollisimman tarkasti.

Paperi ja jälkikäsittely

Sehän tiedetään, että kevyt paperi on kaikkein paras, jolloin sen valmistamiseen kuluu raaka-ainetta mahdollisimman vähän. Tosin paperin vahvuudella ja jopa tyypillä voidaan hakea myös imagoa tai fiilistä. Paperin valinta on yleensä jonkinlainen kompromissi ympäristöystävällisyyden ja imagon välillä. Jälkikäsittely onkin yhä enenevässä määrin harkittava asia. Elinkaari painotuotteelle voi vaihdella huomattavasti. Kierrätyksen kannalta ongelmallisia ovat erilaiset lakkaukset, folioinnit tai laminoinnit, koska kierrätys ei yleensä näiden jälkeen ole lainkaan mahdollista.

Avainsanat:
Tämä sivusto käyttää evästeitä taatakseen sinulle parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen